WI-FI | "Brown Guest" (check the box to accept terms)

P R O G R A M

7:30 a.m. - 8:30 a.m.
Registration & Continental Breakfast - Upon arrival, please check in at the registration table to pick up your program booklets and name badges. A continental breakfast will be available. Please be sure to take this time to view the Session I posters.

7:30 a.m. – 11:15 a.m.
POSTER SESSION I – First and Second Floor Atrium

8:30 a.m. – 8:37 a.m.
Welcome Remarks | Edward Hawrot, PhD, Associate Dean of Biology, Alva O. Way University Professor of Medical Science, Brown University

8:37 a.m. – 9:00 a.m.
National Institutes for Health NIGMS Program Officer Remarks | Yanping Liu, MD, PhD

9:00 a.m. – 9:30 a,m.
Keynote Speaker | "The Rhode Island INBRE Program and Its Impact" Zahir A. Shaikh, PhD, Founding Director of RI-INBRE and Professor, University of Rhode Island College of Pharmacy

9:30 a.m. – 9:35 a.m.
5 Minutes Q & A

9:35 a.m. – 9:50 a.m.
RI-INBRE Science Talk | "Age-dependent changes in axonal architecture of an identified leg motor neuron in a Drosophila model of ALS"   Geoffrey Stillwell, PhD

9:50 a.m. – 9:55 a.m.
5 Minutes Q & A

9:55 a.m. – 10:05 a.m.
COBRE Center for Reproductive Health | "New Program Overview"  Surendra Sharma, MD, PhD

10:05 a.m. – 10:20 a.m.
COBRE Center for Reproductive Health Science Talk | "Transcriptional Profiling of Circulating Exosomes Defines Molecular Phenotypes of Preeclampsia"  Jessica Schuster, PhD 

10:20 a.m. – 10:25 a.m.
5 Minutes Q & A

10:25 a.m. – 10:55 a.m.
BREAK | POSTER SESSION I

10:55 a.m. – 11:10 a.m.
COBRE Center for Stem Cells and Aging Science Talk | "Loss of Abelson interactor-1 is linked to accelerated aging of hematopoietic system and malignant transformation"   Patrycja Dubielecka, PhD

11:10 a.m. – 11:15 a.m.
5 Minutes Q & A

11:15 a.m. – 11:30 a.m.
COBRE Center for Skeletal Health and Repair Science Talk | “Lubricin/Prg4 in Macrophage Polarization in Gout”  Anthony M. Reginato, MD, PhD

11:30 a.m. – 11:35 a.m.
5 Minutes Q & A

11:35 a.m. – 11:50 a.m.
COBRE Immune-Based Interventions Against Infectious Diseases Science Talk | "HIV exposed uninfected Kenyan infants are born with elevated Interleukin (Il)-8, Il-6 and Il-21 levels compared to HIV unexposed infants"  Barbara Lohman-Payne, PhD

11:50 a.m. – 11:55 a.m.
5 Minutes Q & A

11:45 a.m. – 3:45 p.m.
POSTER SESSION II - First and Second Floor Atrium

11:55 a.m. – 1:10 p.m.
LUNCH and CONCURRENT BREAK OUT SESSIONS

BREAK OUT SESSION A: Research Mentoring: Raising Your Game!
This breakout session will expose participants to a representative sample of the curricula used in the mentor training currently being offered through the Advance-CTR.  The facilitators of this breakout session will utilize exercises from the University of Wisconsin's Entering Mentoring book series to engage participant discussion on improving mentoring skills.

  • Michael J. Mello, MD, MPH
  • Ulrike Mende, MD

BREAK OUT SESSION B: COBRE Sustainability: Lessons from our Local Experiences
This break out session will be a panel discussion by experienced COBRE project leaders who will discuss their experiences on COBRE renewal and sustainability.

  • James Padbury, MD, Deputy Director, COBRE for Perinatal Biology
  • Jonathan Reichner, PhD, Associate Director, COBRE Center for Cancer Research
  • Qian Chen, PhD, Program Director, COBRE for Skeletal Health and Repair
  • Richard Freiman, PhD, Director, Transgenic Core, COBRE for Cancer Signaling Networks

1:10 p.m. – 1:25 p.m.
COBRE Center for Computational Biology of Human Disease Science Talk | "Towards a principled framework for multiethnic genomic studies of disease" Sohini Ramachandran, PhD

1:25 p.m. – 1:30 p.m.
5 Minutes Q & A

1:30 p.m. – 1:45 p.m.
COBRE Center for Central Nervous System Function Science Talk | "Microcircuits for reward-driven decisions in Drosophila"  Karla Kaun, PhD

1:45 p.m. – 1:50 p.m.
5 Minutes Q & A

1:50 p.m. – 2:05 p.m.
COBRE CardioPulmonary Vascular Biology Science Talk | “Statins Disrupt Rac1 Regulation Leading to Increased Atherosclerotic Calcification” Alan Morrison, MD, PhD

2:05 p.m. – 2:10 p.m.
5 Minutes Q & A

2:10 p.m. – 2:40 p.m.
Keynote | "Building a Sustainable National Infrastructure to Expand Research Mentor Training​" Christine Sorkness, RPh, PharmD, Professor of Pharmacy and Medicine, and Senior Associate Executive Director of the Institute for Clinical and Translational Research, University of Wisconsin

2:40 p.m. – 2:45 p.m.
5 Minutes Q & A

2:45 p.m. – 3:00 p.m.
Advance-CTR Science Talk | "From Science to Startup"  Eliza Van Reen, PhD and Gustavo Fernandes, PhD

3:00 p.m. – 3:05 p.m.
5 Minutes Q & A

3:05 p.m. 3:35 p.m.
BREAK | POSTER SESSION I
I

3:35 p.m. – 3:50 p.m.
ECHO IDeA States Pediatric Clinical Trials Network Science Talk | "Rhode Island Child Clinical Trials Collaborative Update and Contributions to the IDeA States Pediatric Clinical Trials Network"  Thomas Chun, MD, MPH

3:50 p.m. – 3:55 p.m.
5 Minutes Q & A

3:55 p.m. – 4:10 p.m.
COBRE Center for Perinatal Biology Science Talk | "Mutations in AMPK g2-subunit- hypertrophic cardiomyopathy and targeted therapy"  Yi-Tang Tseng, PhD

4:10 p.m. – 4:15 p.m.
5 Minutes Q & A

4:15 p.m. – 4:45 p.m.
IDeA Business Meeting & Wrap Up | Edward Hawrot, PhD, Associate Dean of Biology, Alva O. Way University Professor of Medical Science, Brown University

4:45 p.m. – End

5:00 p.m. – 6:30 p.m.
Rhode Island NIH IDeA Symposium Networking Reception